Egészséges csoki bonbon virágporral, cukorbetegeknek is! - recept


Az alábbi recept alapján egy különleges desszertet készíthet el! Ez egy egészséges, cukorbetegek számára is fogyasztható virágporos csokoládé receptje.

A csokoládéval kombinált virágpor ötletét vásárlóknak, Nagy Lászlónak köszönhetjük. Korábban kaptam tőle egy visszajelzést, hogy ő a virágport csokoládéval leöntve, szeletekre vágva és golyó formájában is szokta fogyasztani. Ezt tovább gondolva egy házilag elkészíthető, egészséges csokoládé receptjével egészítettük ki az ötletet! :)


Hozzávalók:

50 g kókuszolaj (kókuszzsír)
2 teáskanál holland kakaópor
2 teáskanál eritrit (- mézzel is elkészíthető, viszont ebből kevesebbet tegyünk bele, hogy egyben maradjon a csokoládénk)
1 evőkanál virágpor

A kókuszolajat, vagy más néven kókuszzsírt a kókuszpálma érett húsából nyerik ki szárítással és sajtolással. Nemcsak sütésre és főzésre alkalmas, hanem a benne lévő hasznos zsíroknak köszönhetően egy természetes energiaforrásnak is megfelel a szervezet számára.

Az eritrit az egyik olyan édesítőszer, amely kiváló alternatívája a cukornak, nincs semmilyen káros hatása.



A virágpor különleges táplálékkiegészítő, nagy mennyiségben tartalmaz természetes aminosavakat (ezek a fehérjék építőelemei), vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.


Elkészítés:

Olvasszuk meg a kókuszzsírt egy mélytányérban egy fazék forrásban lévő víz gőze fölött (ahogy a tortabevonót szokás megolvasztani). Adjuk hozzá a kakaóport és az eritritet - vagy egy teáskanál mézet - , majd keverjük ezeket jól össze.
A virágpor valamennyi értékes hatóanyagát úgy őrizhetjük meg, ha nem tesszük forró közegbe.


Kétféleképpen kombinálhatjuk a csokoládénkat a virágporral:

1. Ha már langyos, de még folyékony a csokimasszánk, óvatosan keverjük hozzá a virágport, majd öntsük szilikon öntőformába, aztán tegyük a hűtőbe, hogy teljesen szilárdra dermedjenek a bonbonok. Így megőrizhetjük a virágpor valamennyi értékes hatóanyagát.

2. Öntsük a masszát a szilikon formába úgy, hogy 2-3 mm helyet hagyunk a csoki fölött a virágpornak! Hagyjuk hűlni addig, amíg még nem dermedt meg teljesen, de már nem folyékony. Ekkor szórjuk meg virágporral és egy kiskanállal óvatosan nyomkodjuk bele a virágport a csoki tetejébe.

Miután megszilárdultak, kedvünkre fogyaszthatjuk a különleges, virágporos csokoládé bonbonunkat! A virágpor miatt hűtőben tároljuk!

Készítse el és fogyassza egészséggel!



Üdvözlettel:
Hegyi József, méhész, apiterapeuta

(0670) 7764-112






Szeretne még több ilyen hasznos tudnivalót?

Iratkozzon fel itt a tájékoztató sorozatomra! >>


Hegyi József, méhész, apiterapeuta