Hogyan hat a tea?
Ha természetes hatóanyagokról van szó, akkor mindenképpen szót kell ejtenünk a különféle kultúrák által évezredeken át - és jelen korunkban is - kedvelt italról, a teáról.
A tea amellett, hogy népszerű frissítő / melengető ital, fajtától függően sokféle egészségmegőrző és jótékony hatással is rendelkezhet.
Teának nevezzük a teacserje - Camellia sinensis - leveléből vagy rügyéből készült italt.
Ugyanakkor más szárított gyógynövények vagy gyümölcsök főzetét is teának hívjuk.
Melyek a tea általános kedvező hatásai?
A teáról elmondhatjuk, hogy antioxidáns összetevőket, flavonoidokat tartalmaz, azaz olyan természetes anyagokat, amelyek lassíthatják a testünk öregedési folyamatait.
A tea fertőtlenítő és antibakteriális hatású is, pl. gátolhatja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, csökkentve ezáltal a fogak romlásának esélyét - amennyiben nem cukorral ízesítjük. :)
Ennek az antibakteriális hatásnak köszönhetően tea fogyasztással az emésztőrendszerünket is karban tarthatjuk.
A tea antioxidáns, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságát egy különleges növényi tápanyag, a katekin adja, amely eltérő mennyiségben található meg a teacserjéből különböző eljárásokkal készült teákban, pl. a fekete vagy a zöld teában.
Teafogyasztók körében több vizsgálatot is végeztek és azt találták, hogy a véráramlás szabályosabbnak, az erek pedig tágultabbnak mutatkoztak, mint azok esetében, akik nem éltek rendszeresen ezzel az itallal.
Egy másik vizsgálatból arra következtettek, hogy a rendszeres teafogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Hogyan készítsük el a teát, hogy a fenti egészségmegőrző hatásokat maximálisan kihasználjuk?
A teát forrázzuk, ne főzzük! Tehát külön edényben forralt forró vízzel öntsük le a filtert vagy a teafüvet. Pár percnél tovább ne hagyjuk ázni, mert ízrontó anyagok és keserű ízt adó csersav oldódik ki belőle.
Ha frissen facsart citromlevet adunk a teához, a benne lévő flavonoidok hatékonyabban ki tudják fejteni a hatásukat.
A mézet és / vagy a propoliszt csak azután adjunk hozzá, miután 40C alá hűtöttük, ezáltal a tea jótékony hatásaival együtt maximálisan érvényesülhetnek a méhek természet adta kincseinek hatóanyagai.
Néhány további hasznos tudnivaló a teafogyasztással kapcsolatban:
Mivel a tea koffeint is tartalmaz, ezért nem javasolt késő délután és este fogyasztani erőteljes élénkítő hatása miatt.
Meleg teát nem csak télen, hanem nyáron is érdemes kortyolgatni, ugyanis jó hatással lehet a hőérzetünkre.
Ha légmentesen, fénytől védve tároljuk a teafiltereket, teafüvet, azzal hosszabb ideig megőrizhetjük a tea aromáját és hatóanyagait.
A fentieket ismerve és alkalmazva igazán hasznunkra és egészségünkre válhat a rendszeres teafogyasztás. 🙂
Hegyi József, méhész, apiterapeuta