A méhek hatékonyságának titka


A méhészeti termékekkel elérhető eredményeken túl több oka is van annak, amiért szeretem a munkámat.

Az egyik ok, hogy minél több időt töltöttem a méhekkel, annál lenyűgözőbb érdekességeket figyeltem meg náluk. A több mint három évtizedes munkásságom során számos figyelemre méltó dolgot fedeztem fel.

Ezek a megfigyelések csak megerősítették számomra, hogy a természet tökéletessége nemcsak a mézben, a méhpempőben, a propoliszban és más méhészeti termékben teljesedik ki, hanem a méhek szorgos munkájának és életének minden mozzanatára jellemző.


Ezekből a megfigyelésekből szeretnék néhányat megosztani Önnel:

Az egyik ilyen figyelemre méltó dolog a méhek tájékozódási képessége. Mindenféle eszköz nélkül képesek meghatározni a távolságukat, és felesleges utak nélkül visszatalálni a méhlegelőről az otthonukba. Minden méhkaptárnak és lakójának saját, egyedi illata van, amit feromon formájában a méhkirálynő bocsát ki, és ami alapján azonosítják egymást a méhek.

A másik érdekes megfigyelés szintén a dolgozó méhekkel kapcsolatos. Pontosabban azzal, hogy hogyan szereznek „gyakorlatot” és precíz tudást a feladataik ellátásához:


Hogyan képesek a méhek a testükhöz, fizikai adottságaikhoz és élettartamukhoz képest fantasztikus hatékonysággal óriási munkát elvégezni?

A méhek alapvetően rendkívül strapabíró teremtmények, képesek a saját súlyuk kb. felének megfelelő nektármennyiséggel közlekedni. Emellett nagyon pontos ismereteket sajátítanak el a méhcsaláddal és a kaptár minden egyes szegletével kapcsolatban. Erre a gyakorlati tudásra úgy tesznek szert a termeléssel foglalkozó méhek, hogy életük során minden dolgozói posztot betöltenek a kaptárban.

"Megszületésük" után először takarítással foglalkoznak. Előbb a sajátjukat, majd más méhsejteket tisztítanak meg.

Majd pár napig dajkák lesznek, és a még ki nem kelt méheket gondozzák. Mindeközben az idősebb méhek rájuk is vigyáznak. Aztán egyel feljebb kerülnek a ranglétrán és ők felügyelik a fiatalabb dajka méheket.

Kb. másfél hét után elkezdenek méhviaszt termelni, méhcellákat építeni és más feladatokat is ellátni a kaptárban.

A harmadik hét vége felé a bejárat őrzését is megtanulják, miközben megvédik a méhkaptárat a betolakodóktól.
Ezután kirepülhetnek a kaptárból, és jöhet a legfontosabb feladat: nektár, virágpor és propolisz gyűjtése a méhcsalád számára.

A fentiekből látható, hogy az Emberiségnek is kiváló példaként szolgálhat az a precizitás, szervezettség és összhang, amit ezek a kis teremtmények képesek produkálni egy nagy család/ közösség fennmaradása érdekében.

Ez a fő oka annak, hogy szeretem a munkám és csodálom apró, szorgos munkatársaimat! :)Hegyi József, méhész, apiterapeuta

(0670) 7764-112


Szeretne még több ilyen érdekes tudnivalót?

Iratkozzon fel itt a tájékoztató sorozatomra! >>


Hegyi József, méhész, apiterapeuta