A virágporról


Miért fogyasztják élsportolók is rendszeresen a virágport? Minek köszönhető aktivitást fokozó tulajdonsága?

A jó erőnléthez megfelelő mennyiségű, fehérjében gazdag táplálék szükséges, ez közismert tény. Azt már kevesebben tudják, hogy a virágpor egy különleges fehérje forrás, mivel 20-féle olyan aminosavat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az emberi test kiváló fizikai működéséhez. Egyfajta szuper-táplálékként tekinthetünk rá, mivel nemcsak fehérjét tartalmaz, hanem vitaminok és ásványi anyagok is nagy arányban megtalálhatók benne.


Hogyan segíthet még a virágpor a jó közérzet elérésében?

Erősítő tulajdonsága mellett képes lehet elősegíteni a jobb anyagcserét és a belső elválasztású mirigyek hatékonyabb működését. Fogyasztásával erősödhet a szívizomzat és a vérképzést is serkentheti. Ezáltal kiemelt biológiai értékről beszélhetünk, amely ugyanúgy természet adta ajándék az ember számára is, mint ahogyan a méhek bővelkednek benne.


Milyen rendkívül értékes összetevőket tartalmaz?

Az egyik legmeghökkentőbb tudnivaló, hogy 100 gr nyers virágpor tápanyagtartalma majdnem 5 kg(!) zöldség vagy gyümölcs tápanyagtartalmának felel meg. A virágporban a természetben előforduló aminosavak 90%-a megtalálható. – Az aminosav a test egyik építőanyaga.

A virágpor ún. flavonoidokat is tartalmaz, amelyek természetes antioxidánsok. – Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek gátolják az oxidációt a testben, azaz késleltetik a test öregedési, „lassú elégési” folyamatait. Tudni kell, hogy a különböző módon feldolgozott virágpor-készítmények csak töredékét tartalmazzák ezeknek a flavonoidoknak, és csak a nyers virágporban vannak jelen számottevő mértékben és természetes állapotukban.

A virágporban karotinoidok is megtalálhatók, azaz olyan anyagok, amelyek védelmet biztosítanak az emberi szervezet számára, javítják a köröm, a bőr és a haj állapotát; A vitaminná alakulnak a testben. Az emberi szervezet nem képes előállítani a karotinoidokat.

Rendkívül összetett természetes tápanyagról van szó, valójában több százféle alkotóelemmel, a fent említetteken felül tartalmaz:
– vitaminokat, nagyobb mennyiségben B, C, és P vitamint
– ásványi anyagokat, pl. kálciumot, magnéziumot, káliumot, vasat
– értékes enzimeket, zsírsavakat, szénhidrátokat.

Mindezeknek köszönhető, hogy erőnlétnövelő hatása mellett jótékonyan hathat az emésztésre és a bélműködésre is. Szinte majdnem minden olyan fontos kémiai anyag megtalálható benne, amelyekből az izmok, mirigyek és a létfontosságú szervek felépülnek.

Fogyasszunk rendszeresen virágport!


Ha Önnek további kérdése, észrevétele lenne a méhészeti termékek alkalmazásával kapcsolatban, írja meg nekem, szívesen segítek! :)


A virágporhoz és a többi méhészeti termékeim széles választékához
kattintson ide! >> honeyhill.huHegyi József, méhész, apiterapeuta

(0670) 7764-112
Hegyi József, méhész, apiterapeuta