A propoliszról


Miért kerül nagyító alá a propolisz egyre több kutatólaboratóriumban?

A propolisz tulajdonképpen a méhekkel együtt, már nagyon hosszú ideje létezik. Egy nagyon összetett, teljes mértékben a természet által megalkotott anyagról van szó, amely több csodát rejt magában, mint hinnénk.

Gondoljunk csak bele, hogy mi mindennek kellett belekerülnie ahhoz, hogy teljes körű, természetes védelmet nyújtson a méheknek a fertőzésekkel, vírusokkal és gombákkal szemben, amelyekről jól tudjuk, hogy rengeteg fajuk jelent meg az idők folyamán. A propolisz az antibakteriális összetevői mellett vitamint és nyomelemet is tartalmaz. Egyes országokban már a gyógyszerekkel egy szinten tekintenek rá, és közismert gyulladáscsökkentő hatása is. Az egyik legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy gyorsítja a gyógyulást. Nagyon hatékonyan képes regenerálni a sérült sejteket pl. különböző sebeknél vagy égési sérüléseknél. Emellett olyan balzsamokat is tartalmaz, amelyek – a vitaminokkal együtt – széppé, selymessé varázsolják és revitalizálják a bőrt.


Miben segít még a propolisz?

Szó volt az antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő, illetve a külső, regeneráló hatásokról. Tudni kell, hogy emellett a propolisz képes megerősíteni nemcsak az immunrendszert, hanem a szervezet fizikai ellenálló képességét is. Éppen ezért alkalmazták régen is megfázás vagy különböző légúti megbetegedések esetén, gyereken és felnőtten egyaránt. Amikor a hidegebb, megfázásos időszak előtt is fogyasztották, jó eséllyel kerülték el a betegségeket, vagy sokkal hamarabb kilábaltak belőle. A propolisz különféle tulajdonságait és összetevőit jelenleg is folyamatosan vizsgálják, és egyre inkább kezdik elismerni jótékony hatásait.


Hogyan alkalmazhatjuk a propoliszt?

Külsőleg és belsőleg is felhasználható; alkoholos oldat – propolisz tinktúra – formájában létezik, ugyanis más folyadékban nem oldódik megfelelően. Teában, gyümölcslében, vagy mézbe keverve is fogyaszthatók a propolisz cseppek. Ilyen módon felhasználva csak nagyon elenyésző mértékben kerül alkohol a szervezetbe. Külsőleg ecsetelve használható, pl. fogínyvérzésnél egy fültisztító pálcikára cseppentve juttathatjuk a megfelelő helyre. Ugyanígy kenhetjük be a sebeket és más sérüléseket, illetve gyulladt bőrfelületeket. Ismerve ezeket a tudnivalókat, és alkalmazva a hétköznapokban, sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.Ha Önnek további kérdése, észrevétele lenne a méhészeti termékek alkalmazásával kapcsolatban, írja meg nekem, szívesen segítek! :)


A propoliszhoz és a többi méhészeti termékeim széles választékához
kattintson ide! >> honeyhill.huHegyi József, méhész, apiterapeuta

(0670) 7764-112

Hegyi József, méhész, apiterapeuta