Hogyan vált a Fehér akác és az akácméz Hungarikummá?
Egy érdekességet szeretnék megosztani Önnel egy olyan időszakból, amikor hazánk akácállománya veszélybe került, és a megmentéséért a méhészek körében is nagy összefogásra volt szükség.
Az eredetileg Észak- Amerikában őshonos Fehér akácot Európába az 1600-as években, hazánkba pedig az 1700-as években hozták be. Tessedik Sámuel lelkész nevéhez köthető az akác elterjesztése Magyarországon.
![](img/cikkek/akac23a.jpg)
Ez a mára már közismert, sőt az ország egyik legismertebb fájának tartott fafajta, jól tűri a szélsőséges körülményeket, a meleget, a homokos és tápanyagban szegény talajt.
Eleinte a fűzfával kerestek megoldást a homokos talaj megkötésére hazánkban. Ez a próbálkozás sikertelennek bizonyult. A fűzfával ellentétben az akác kiváló talajmegkötő képességgel rendelkezik.
Hogyan került mégis veszélybe az akác?
Bizonyos körökben elkezdték invaziv fajtaként megbélyegezni az akácot, mivel más, őshonos fafajtákkal szemben gyorsan növekszik, és könnyebben hódít teret magának. Ez a kijelentés valójában csak az elhanyagolt területekre vonatkozóan állja meg a helyét, mint ahogy sok más fa- és növényfajta esetében is.
Figyelmen kívül hagyva az akác valódi értékét és a fenti megfigyelést már intézkedéseket is kilátásba helyeztek az akácfák irtására...
Valóban veszélybe került az akácfa jövője Magyarországon.
Ekkor volt szükség nagy összefogásra, petícióra, és minden olyan érték kiemelésére és hangoztatására, amelyek egyértelműen mutatják az akác fontosságát és jelentősségét hazánkban.
Mit ad nekünk az akác?
A méhészet szemszögéből vitathatatlan értékeket tapasztalhatunk, hiszen az akáchoz köthető a magyar méztermelés közel 50%-a. Az akác kiemelkedően mézelő fafajta, és a belőle származó természet adta kincsnek számos pozitív hatása és tulajdonsága van.
Az enyhén aromás akácméz nemcsak kellemes ízű, hanem fertőtlenítő hatású; légúti problémákra, köhögésre csillapítására igazi természetes segítség lehet.
![](img/cikkek/akac23b.jpg)
Hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez, nyugtató hatású a szervezet, a gyomor számára.
Az akácfa nem igényel vegyi kezelést, permetezést. Az akácvirág kevés pollent termel, ezért az allergiával küzdőknek is több esélyt biztosít a fogyasztásra.
Nemcsak a természetgyógyászat szempontjából értékes kincs
Felhasználhatóságát tekintve az akác kemény faanyaga időtálló alapanyagot, értékes termékeket biztosít, valamit megélhetést a faiparban dolgozóknak.
A győzelem
Azzal hogy mi méhészek kiálltunk a magyar akác mellett és petíciót írtunk alá, bemutatva mindezen értékeket végül célt értünk: 2014-ben a Fehér akácot és az Akácmézet is Hungarikummá nyilvánították.
Végül, vessünk egy pillantást arra, hogy mit is jelent a Hungarikum:
Ez egy gyűjtőfogalom a magyarság jellemző és valódi értékeinek megkülönböztetésre. Olyan kiválóságot képvisel, ami a magyar egyediség, minőség, tulajdonság vagy különlegesség.
Úgy gondolom, hogy az akác és a méhek által az akácvirág nektárjából készített folyékony arany kétségkívül ebbe a kategóriába tartozik. :)
Üdvözlettel:
Hegyi József, méhész, apiterapeuta
(0670) 7764-112
![](img/hjfm3.jpg)