Emésztést javító, immunerősítő koktél recept
Egy igen hasznos, természetes emésztést javító koktél receptjét osztom meg most Önnel.
Fogyasztásával nemcsak tisztíthatjuk, ápolhatjuk és erősíthetjük az emésztőrendszerünket, hanem fontos, élő enzimeket juttathatunk a szervezetünkbe.
Ha reggeli helyett isszuk, vagy ebédig elkortyolgatjuk, hatékonyan kihasználhatjuk ezt a tisztító hatást.
Hozzávalók:
4 db közepes sárgarépa
2-3 db nagyobb narancs
1 db zöldcitrom (lime) leve
1 teáskanál méz – akác- vagy vegyes virágméz
- cukorproblémák esetén az Önnek megfelelő édesítőszert javaslom
A sárgarépa bővelkedik antioxidánsokban és ásványi anyagokban, tisztító hatású, csökkenti a felfúvódást. Még önmagában is hasznos segítséget jelenthet emésztési problémák esetén.
A narancsnak jó gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést serkentő és vértisztító tulajdonsága van, emellett pedig finomabbá teszi a koktélunkat.
A zöldcitromot kevésbé fogyasztják hazánkban, pedig több jótékony hatása is van a szervezetünkre. Szintén kiváló antioxidáns, tartalmaz C-, B1- és B2-vitamint, és hasznos ásványi anyagokat. Az egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy nagyon jó hatással van az emésztőrendszerünkre. Emellett frissít, élénkít; immunerősítő, illetve légzési problémák esetén is javasolt a fogyasztása.
A méz is jól illik a koktél zamatához, értékes összetevői a fenti hozzávalók hatóanyagaival együtt igazán jót tesznek az emésztőrendszerünknek. Ha akácmézet teszünk bele, az italunk fertőtlenítő hatását erősítjük. Ha pedig virágmézzel gazdagítjuk, különféle gyógynövényekről származó összetevőkkel fokozhatjuk az eredményességet.
Elkészítése:
Pucoljuk meg a sárgarépákat, majd turmixoljuk össze egy kevés vízzel! A narancsoknak és a zöldcitromnak facsarjuk ki a levét, aztán pedig a mézzel együtt dolgozzuk össze ezeket a már összeturmixolt sárgarépával!
Elkészíthetjük az italt gyümölcspréssel is, akkor a mézet utólag keverjük bele. Ebben az esetben nem szükséges vizet hozzáadni, de ha így töménynek érezzük, igény szerint felhígítaható.
Hagyjuk egy kicsit összeérni a koktélt, és már fogyaszthatjuk is. :)
Készítse el és fogyassza egészséggel!
Hegyi József, méhész, apiterapeuta