Epres-áfonyás mézes turmix értékes hatóanyagokkal
Ez a turmix nemcsak rendkívül finom, hanem értékes tápanyaggal, rostokkal teli, és a közismertebb turmixoknál nagyobb arányban tartalmaz antioxidánsokat. Különösen jól jöhet kimerültség esetén.
Hozzávalók:
5-10 db eper
10 dkg kék áfonya
1 banán
1 evőkanál méz – akác- vagy vegyes virágméz - cukorproblémák esetén az Önnek megfelelő édesítőszerrel, és méz nélkül is elkészíthető
egy teáskanál friss nyers vegyes virágpor (allergia esetén ezt az összetevőt hagyja ki!)
4 dl mandulatej/ kókusztej/….
Az eper a legegészségesebb gyümölcsök közé sorolható a magasabb rost-, antioxidáns-, C-vitamin-, B6-vitamin- és folsavtartalmának köszönhetően. Hozzájárul szívünk egészségéhez, fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a szellemi leépüléssel járó betegségek kockázata.
A kék áfonya egy másik egészséges gyümölcs az eper mellett. Szintén koncentráltabban tartalmaz antioxidánsokat és flavonoidokat, illetve rendkívüli tápértékkel bír. A kékeslila színért fellelős pigmentanyaga adja az áfonya igazi értékét, ugyanis a C-vitaminnal és más antioxidánsokkal együttesen ez a hatóanyag is segíthet megelőzni az időskori-, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket.
A banán magnéziumban és káliumban gazdag, szintén jótékony hatással van a szívre. Bármikor fogyaszthatjuk, ha természetes energiafeltöltésre van szükségünk. Gazdag pektin (egyfajta vízben oldódó, értékes növényi rost) tartalmával segít az emésztés és a tápanyag-felszívódás szabályozásában.
A méz nemcsak gyorsan felszívódó energiát biztosít. A benne megtalálható nyomelemek, ásványi anyagok és más, természetgyógyászatilag értékes nektárból származó hatóanyagok optimális arányban kerülnek be a szervezetbe.
A virágpor különleges táplálékkiegészítő, nagy mennyiségben tartalmaz természetes aminosavakat (ezek a fehérjék építőelemei), vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.
Elkészítése:
Tisztítsuk meg és csumázzuk ki az epret, majd vágjuk félbe. Daraboljuk fel a banánt, aztán az eperrel és az áfonyával együtt tegyük egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a mandulatejet, a mézet, a virágport és alaposan turmixoljuk össze. Hagyjuk egy kicsit állni. A hűtőbe is tehetjük, ha hideg frissítőként szeretnénk fogyasztani. 🙂
Készítse el és fogyassza egészséggel!
Hegyi József, méhész, apiterapeuta