Könnyed gránátalmás-mézes turmix
A nagy melegben nemcsak a folyadékot kell gyakrabban pótolnunk, hanem ugyanilyen fontos megfelelő tápanyagokhoz juttatni a szervezetünket. Javaslom, hogy készítse el ezt a könnyed turmixot, amely nemcsak rendkívül finom frissítő ital, hanem értékes enzimeket, tápanyagokat és antioxidánsokat biztosít a kánikulában is.
Hozzávalók:
1 db gránátalma, vagy 2,5 dl gránátalmalé
1 nagyobb cékla
1 evőkanál méz – akác- vagy vegyes virágméz, - cukorproblémák esetén az Önnek megfelelő édesítőszer
2,5 dl víz
A gránátalma az igazán különleges gyümölcsök közé sorolható, mivel kiemelkedő antioxidáns-forrás. Emellett pozitív hatással van a szívre, a keringésre és különféle gyulladásos és daganatos betegségek elleni megelőzésben is népszerűvé vált. Tartalmaz C- és K-vitamint, valamint magas rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztőrendszerünkre is. A kínaiak szerint a gránátalma fogyasztása hozzásegít a hosszú élethez.
A cékla magas vastartalmának köszönhetően segít a vérképzésben. A zöldségek közül a leghatékonyabban a céklából szívódik fel a vas a szervezetbe. Tisztító hatású, bővelkedik antioxidánsokban és ásványi anyagokban.
A méz a szervezetünk számára hasznos ásványi anyagokat és olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segítik a testben lezajló különböző folyamatokat, illetve antioxidánsként a test öregedését is lassíthatják. Az enzimeknek köszönhetően a méz antibiotikus tulajdonsággal is rendelkezik. Nemcsak gyorsan felszívódó energiát biztosít. A benne megtalálható nyomelemek, ásványi anyagok és más, természetgyógyászatilag értékes nektárból származó hatóanyagok optimális arányban kerülnek be a szervezetbe.
Elkészítése:
Szedjük ki a gránátalma magvas húsát, a céklát hámozzuk meg és daraboljuk fel, majd a többi hozzávalóval együtt tegyük bele a turmixgépbe. Miután összeturmixoltuk, hagyjuk egy kicsit állni a turmixunkat, hogy az ízek összeérjenek, aztán fogyaszthatjuk is!
Készítse el és fogyassza egészséggel!
Hegyi József, méhész, apiterapeuta