Könnyed gránátalmás-mézes turmix


A nagy melegben sokaknál jellemző az étvágytalanság állapota. Ilyenkor nemcsak a folyadékot kell gyakrabban pótolnunk, hanem ugyanilyen fontos megfelelő tápanyagokhoz juttatni a szervezetünket. Javaslom, hogy készítse el ezt a könnyed turmixot, amely nemcsak rendkívül finom frissítő ital, hanem értékes enzimeket, tápanyagokat és antioxidánsokat biztosít a kánikulában is.

Hozzávalók:

1 db gránátalma, vagy 2,5 dl gránátalmalé
1 nagyobb cékla
1 evőkanál méz – akác- vagy vegyes virágméz
2,5 dl víz

A gránátalma az igazán különleges gyümölcsök közé sorolható, mivel kiemelkedő antioxidáns-forrás. Emellett pozitív hatással van a szívre, a keringésre és különféle gyulladásos és daganatos betegségek elleni megelőzésben is népszerűvé vált. Tartalmaz C- és K-vitamint, valamint magas rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztőrendszerünkre is. A kínaiak szerint a gránátalma fogyasztása hozzásegít a hosszú élethez.



A cékla magas vastartalmának köszönhetően segít a vérképzésben. A zöldségek közül a leghatékonyabban a céklából szívódik fel a vas a szervezetbe. Tisztító hatású, bővelkedik antioxidánsokban és ásványi anyagokban.

- A fahéjat már évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták köhögéscsillapításra. Antibakteriális tulajdonságának köszönhetően ma szájvizekben is megtalálható a kivonata. Alkalmazható a szájüregben előforduló különféle gyulladások esetén is. Jó hatással van a vércukorszintre.

A méz a szervezetünk számára hasznos ásványi anyagokat és olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segítik a testben lezajló különböző folyamatokat, illetve antioxidánsként a test öregedését is lassítják. Az enzimeknek köszönhetően a méz antibiotikus tulajdonsággal is rendelkezik. Nemcsak gyorsan felszívódó energiát biztosít. A benne megtalálható nyomelemek, ásványi anyagok és más, természetgyógyászatilag értékes nektárból származó hatóanyagok optimális arányban kerülnek be a szervezetbe.



Elkészítése:

Szedjük ki a gránátalma magvas húsát, a céklát hámozzuk meg és daraboljuk fel, majd a többi hozzávalóval együtt tegyük bele a turmixgépbe. Miután összeturmixoltuk, hagyjuk egy kicsit állni a turmixunkat, hogy az ízek összeérjenek, aztán fogyaszthatjuk is!

Készítse el és fogyassza egészséggel!



Hegyi József, méhész, apiterapeuta

(0670) 7764-112






Szeretne még több ilyen hasznos tudnivalót?

Iratkozzon fel itt a tájékoztató sorozatomra! >>


Hegyi József, méhész, apiterapeuta