Isteni frissítő gyümölcssaláta mézes lime öntettel
Egy igazi ínycsiklandozó gyümölcssaláta receptjét hoztam most Önnek! Nemcsak finom, hanem természetes hatóanyagok, tápanyagok és rostok változatos együttesével járul hozzá a szerveztet, és azon belül az emésztés kiegyensúlyozottabb működéséhez!
Hozzávalók:
3-4 körte
30 dkg görögdinnye
30 dkg sárgadinnye
egy nagyobb fürt szőlő
egy evőkanál méz
egy fél lime leve facsarva
A görögdinnye káliumtartalmáról ismert, de tartalmaz C-vitamint, magnéziumot, kalciumot és más ásványi anyagokat. Vesetisztító hatásának köszönhetően segít megszabadulni a méreganyagok egy részétől. Fogyasztása a bőrünknek is jót tesz.
A sárgadinnye koncentráltabban tartalmaz tápanyagokat, mint a görögdinnye. Ásványi anyag tartalma - pl. kálium, foszfor és kalcium - is jelentősebb. A sárgadinnye jó hatással van az immunrendszerre, tisztítja a szervezetet és szintén jót tehet bőrnek is.
A körte nemcsak jó antioxidáns, hanem rostokban is gazdag, ezért kiváló segítség a salaktalanításban. Hozzájárul az emésztőrendszer tisztán tartásához és más tápanyagok hatékonyabb felszívódásához.
A lime is antioxidáns, tartalmaz C-, B1- és B2-vitamint, és hasznos ásványi anyagokat. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy nagyon jó hatással van az emésztőrendszerünkre. Emellett frissít, élénkít és immunerősítő tulajdonsága is van.
A menta szintén frissítő hatású, ezért nyáron különösen hasznos. Fogyasztásával csökkenthetők a menstruációs- és más izomgörcsök. Nemcsak az emésztőrendszer kiegyensúlyozottabb működéséhez járul hozzá, - pl. haspuffadás csökkentése, hanem légúti kellemetlenségek esetén is jól jöhet az alkalmazása.
A szőlőfajták mindegyike gazdag tápanyagforrásokban, magja antioxidánsokat és hasznos ásványi anyagokat - pl. káliumot, szelént tartalmaz. A szőlőnek is frissítő hatása van, találunk benne még E- és B-vitaminokat is.
A mézzel megfelelő arányban tudunk nyomelemeket, ásványi anyagokat és értékes hatóanyagokat biztosítani a szervezetünknek. A méz értékes összetevőinek jótékony hatásai hozzáadódnak a gyümölcsök tápanyagaihoz, ezáltal energetizáló hatást érünk el.
Elkészítése:
Vágjuk kockára a megtisztított, megpucolt, kimagozott gyümölcsöket, majd tegyük egy tálba és adjuk hozzá a fürtről leszedett szőlőszemeket! Egy kis tálkában keverjük össze a mézet egy fél lime kifacsart levével, majd öntsük le a salátánkat! Szórjuk meg mentalevéllel és jól keverjük össze az egészet! Díszíthetjük lime karikákkal és további mentalevelekkel. Tegyük a hűtőbe és hagyjuk állni, hogy a menta-lime-méz kombináció zamata kellően átjárja a gyümölcssalátánkat! :)
Készítse el és fogyassza egészséggel!
Hegyi József, méhész, apiterapeuta