Másnap a szokásosnál is nagyobb volt a zsongás a kaptár körül. Zazi érdeklődve sietett megnézni, hogy mi okozhat ekkora izgatottságot. Kinézett és a kaptártól pár méterre felfedezett egy ismeretlen és gyanús valamit. Zazi, bár korábban még soha nem látott ilyet, mégis tudta, hogy ez valami veszélyes dolog. Kikerekedett szemekkel fordult egy tapasztaltabb méhtársa felé, aki kérdés nélkül is megadta a választ. „Medve lábnyom!”. Ahogy kiejtette a szavakat, Zazi megborzongott. Újra megnézte a jellegzetesen nagy lábnyomot, amin jól kivehető volt az öt ujj, nagy karmokkal. „Atya isten! Most mi lesz?” – kérdezte idegesen repkedve. Már hallott történeteket a barna medvéről, ami időnként felbukkant a környéken és kaptárakat dézsmált meg. Ennek az állatnak folyton a finom mézen járt az esze. Zazi most megérezte, hogy mi az a stressz. „A medve tart méhésztől. Jó lenne, ha most jönne gondoskodó gazdánk!” – kiáltotta reménykedve egy zümmögő kis állat a kaptár ajtajából. „Igen, a medve valóban tart az embertől. Ha észreveszi, hogy jön, akkor igyekszik mihamarabb távozni. Kerüli a találkozást.” – tette hozzá egy Zazi háta mögött szálldosó méhecske.

Ekkor hirtelen örömteli kiáltás hangzott fel a duruzsoló tömegből: „Ott jön a mi gazdánk!” Erre a többi méh is abba az irányba fordult és lelkes éljenzéssel fogadták az érkező méhészt.

„Na! Csak nem a Medve barátunk ólálkodott errefelé?” – kérdezte Józsi gazda a lábnyom láttán.

Ebben a pillanatban, nem sokkal távolabb megrezzent egy bokor. A méhek közül többen is látni véltek egy nagy barna hátsót, amint hirtelen eltűnik a zöld levelek között. A méhkas lakói örömujjongásban törtek ki, mert a veszély elhárult és megnyugodhattak.

A méhek még sokáig felemlegették egymás között a történteket és később úgy emlékeztek vissza rá, mint a „Nagy megmenekülés” napjára.

A következő rész két kis munkatársam kedvenc játékáról szól. :)Ha tetszett Önnek ez a kis történet és szokott gyerekeknek, unokáknak mesélni, mesét felolvasni, és kíváncsi a folytatásra, a következő részért figyelje a Facebook oldalunkat! :)Üdvözlettel:
Hegyi József, méhész, apiterapeuta

(0670) 7764-112


Mi az, amit Ön ténylegesen tehet azért, hogy fiatalos és egészséges maradjon? Hogyan kell szedni a méhpempőt? Mit kell tudni a propoliszról, virágporról és a mézről?

Ha még nem tette, iratkozzon fel itt a tájékoztató sorozatomra! >>


Hegyi József, méhész, apiterapeuta