Mézes-gyömbéres immunerősítő csipkebogyó tea
Egyre hűvösebbek a reggelek és az esték. Jól esik egy finom meleg teával kezdeni vagy zárni a napot. Ha pedig gyógynövény teáról van szó, akkor ez a kis "rituálé" különösképpen a javunkra válhat. :)
Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet egy természetgyógyászatilag értékes hatóanyagokat tartalmazó gyógynövény teából?
Ha a csipkebogyót, mint az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyógynövényt, gyömbérrel és mézzel kombináljuk, igazi immunerősítőt kapunk, ami természetes módon segíthet a megelőzésben és a megfázás esetén is.
A csipkebogyóban a C-vitamin mellett B- és más vitaminok is találhatóak. Egyes összetevőinek köszönhetően – pl. csersav – a hasmenés kezelésénél is hatékonyan bevethető.
A csipkebogyó hatóanyagok szempontjából igen érzékeny, ezért ne tegyük forrásban lévő vagy forró vízbe. Filteres változatot nem javaslok. Szinte bármelyik gyógynövény boltban beszerezhető a szárított csipkebogyó, de a legeslegjobb ha van módunk frissen szedni.
A gyömbér kiváló természetes köhögéscsillapító, gyulladás-csökkentő, emésztést javító, valamint antibakteriális és gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik.
Összetevői csökkenthetik a nyálkahártyák irritációját és melegítő, izzasztó hatást eredményezhetnek a testben. Ezáltal láz esetén is alkalmazhatjuk. Csípős hatásával tisztítja a légutakat, egy kis mézzel összekevert reszelt gyömbérrel pedig jól enyhíthetjük a torokfájást.
Cukorproblémák esetén ez a tea méz nélkül, illetve az Önnek megfelelő édesítőszerrel is elkészíthető.
Elkészítése:
Egy liter teához: Tegyünk 10g (egy evőkanál) szárított csipkebogyó-húst és 1 cm-nyi gyömbért reszelve hideg vagy langyos vízbe néhány órára. A legjobb, ha este tesszük oda és reggelig hagyjuk ázni. Ha frissen szedtük a csipkebogyót, akkor zúzzunk össze kb. egy maréknyit egy kis mozsárban vagy tálkában, majd így tegyük oda ázni a gyömbérrel.
Az áztatás leteltével óvatosan melegítsük meg úgy, hogy csak langyos legyen, és adjunk hozzá 1 evőkanál virág- vagy akácmézet - ezáltal a méz értékes immunerősítő és ásványi anyag összetevőit is megőrizzük. Ízlés szerint citrommal és mentalevéllel is ízesíthetjük.
Hogyan fokozhatjuk a teánk immunerősítő hatását?
A langyos teához poharanként 10-15 csepp propoliszt hozzáadva kapjuk meg az igazán hatékony immunerősítő italunkat. A fenti módon elkészített teánkban a csipkebogyó, a gyömbér és a méz jótékony hatásai már így is érvényesülnek, de a propolisz természetes antibakteriális tulajdonságát hozzáadva tovább fokozhatjuk az eredményességet. (Propolisz a csészét beszínezheti!)
Napi két-három csészével fogyaszthatjuk, ha propoliszt is teszünk bele, abban az esetben csak két csésze ajánlott, egy délelőtt, egy pedig este.
Készítse el és fogyassza egészséggel!
Hegyi József, méhész, apiterapeuta