Mézes sárgadinnyés energiaital recept
A nyár másik közkedvelt dinnyefajtája a sárgadinnye. Szinte felkínálja magát, hogy készítsünk belőle valamilyen mézes finomságot.
A görögdinnyés recept után most ennek a hűsítő koktélnak javaslom az elkészítését. Ez a különleges ital csodás íze mellett egészséges is. A hozzávalóknak köszönhetően erre a koktélra is egyfajta természetes energiaitalként tekinthetünk. :)
Hozzávalók 1 literhez:
30 dkg sárgadinnye
2 dl kókusztej
1 teáskanál méz - virág- vagy akácméz - cukorbetegeknek enélkül, vagy édesítőszerrel javaslom az elkészítését
mentalevelek
ízlés szerint egy kis citromlé facsarva
A sárgadinnye koncentráltabban tartalmaz tápanyagokat, mint a görögdinnye. A-, és B-vitamint nagyobb arányban találunk benne, illetve ásványi anyag tartalma is jelentősebb. Ezeknek, a vitaminoknak és más tápanyagoknak köszönhetően a sárgadinnye jó hatással van az immunrendszerre, élénkíti a veseműködést, így tisztítólag hat a szervezetre, emellett haj és bőr regeneráló hatása is tapasztalható.
A kókusztejet szintén hasznos tápanyagforrásnak tekinthetjük. Réz, foszfor és mangán is megtalálható az összetevői között. Jó szolgálatot tehet a vérszegénység leküzdésében is és fogyókúrához kifejezetten ajánlott. A reform-élelmiszereket előnyben részesítők előszeretettel használják.
A mézzel pedig optimális arányban tudunk nyomelemeket, ásványi anyagokat és természetgyógyászatilag értékes hatóanyagokat biztosítani a szervezetünknek. A méz értékes összetevőihez kiváló párosítás a sárgadinnye, ezáltal koktélunk bizonyos mértékben energiaitalként is érvényesül. :)
Elkészítése:
Vágjuk fel a dinnyét, magozzuk ki, kockázzuk fel, adjuk hozzá a mézet és a kókusztejet. Ízlés szerint facsarhatunk bele egy kis citromlevet is. Turmixoljuk jól össze krémes állagúra, tegyünk bele mentalevelet, aztán hagyjuk állni 5-10 percet, hogy az ízek összeérjenek. Lehűthetjük hűtőben vagy fogyaszthatjuk jégkockával, de akár hűtés nélkül is ihatjuk. Az ital díszítése mentalevéllel ajánlott.
Készítse el és fogyassza egészséggel!
Hegyi József, méhész, apiterapeuta