Hogyan tudunk mi méhészek tisztességesen bánni a méhekkel?


Időnkét felvetődik az a kérdés, hogy miért vesszük el a méhektől a mézüket, virágporukat stb.

A laikus ember számára elsőre úgy tűnhet, hogy a legtöbb méhész „kizsákmányolja” a méheket. Azt kell hogy mondjam, hogy ez egy tévhit. Noha előfordul, hogy egy-egy tapasztalatlan, kezdő méhész nem megfelelően bánik a méhekkel, vagy netalántán valaki rövid távú haszon érdekében még kárt is okoz a kaptárak lakóinak, de ez szerencsére ritka. A legtöbb méhész igyekszik tisztességesen bánni a „munkatársaival.”

Ahhoz hogy Önnek még teljesebb elképzelése legyen erről, két fontos dolgot kell tudnia a méhekkel kapcsolatban:

1. A méhek mindig bőségesen túltermelnek, vagyis szükségleteiknek sokszorosát gyűjtik be.

2. Mi méhészek mindig csak annyi mézet, virágport stb. veszünk el, ami nem veszélyezteti a méheink túlélését. Bőségesen hagyunk nekik élelmet.


Egészében megfigyelve a méhészek tevékenységét azt látjuk, hogy valójában a méheknek is szükségük van az ember megfelelő, szakszerű törődésére.

Miért?

A házi méh már nagyon hosszú ideje háziasítva van, az ember szabályozza az életüket, és ha ezt felelősséggel, jól csinálja, akkor a méhcsaládok is megőrzik jó állapotukat, hosszú ideig fenn tudnak maradni, elegendő méhészeti termékeket tudnak termelni, saját maguk és a méhész javára is.

Szabályozzuk szaporodásukat, - ez egész szezonban védelmet nyújt nekik, mert ezek híján túlszaporodnának, elrajzanának, legyengülnének és végül elpusztulnának.

Biztonságos környezetet, életeret biztosítunk nekik.

Megvédjük őket a betegségektől, élősködőktől, kártevőktől.

Megadjuk számukra a bőséges téli élelemet és a meleg téli takarást.

A méhekkel barátságosan és felelősségteljesen bánva egy méhész mind a méhcsaládok megfelelően szabályozott, egészséges gyarapodását; mind pedig a méhek által előállított csodás termékek mennyiségének növekedését képes elérni.
Ez a felelősségteljes törődés számomra mindig is hálás feladat volt. A több mint 30 év alatt, méhészként igazán bensőséges barátságot alakítottam ki a méhekkel, miközben számtalanszor megfigyeltem az itt leírtak érvényességét.

A fentiek ismeretében látható tehát, hogy kizsákmányolás helyett nagyon is erős, kölcsönös együttműködésről és „barátságról” van szó.

Mindezekkel a tudnivalókkal igyekeztem megfelelő nézőpontot adni, és bízom abban, hogy sikerült megválaszolnom az ezzel kapcsolatos kérdéseit, amennyiben Önnek is voltak. :)Hegyi József, méhész, apiterapeuta

(0670) 7764-112


Szeretne még több ilyen érdekes tudnivalót?

Iratkozzon fel itt a tájékoztató sorozatomra! >>


Hegyi József, méhész, apiterapeuta