CIKKEK KIS MUNKATÁRSAIMRÓL
Hogyan tudunk mi méhészek tisztességesen bánni a méhekkel?
Időnkét felvetődik az a kérdés, hogy miért vesszük el a méhektől a mézüket, virágporukat stb. A laikus ember számára elsőre úgy tűnhet, hogy a legtöbb méhész „kizsákmányolja” a méheket. Azt kell hogy mondjam, hogy ez egy tévhit.

Tovább a cikkhez >>
Kelet-Magyarország újságcikk 2019
A Kelet-Magyarországban 2019. októberben megjelent egy újságcikk rólam és kis szorgos munkatársaimról. 😊 🐝 Örülök, hogy ennek köszönhetően is sokan tudhattak meg többet a méhekről és a természet adta kincseik valódi értékéről.

Tovább a cikkhez >>
Kis munkatársaim hatékonyságának titka
A méhészeti termékekkel elérhető eredményeken túl több oka is van annak, amiért szeretem a munkámat. Az egyik ok, hogy minél több időt töltöttem a méhekkel, annál lenyűgözőbb érdekességeket figyeltem meg náluk. A több mint három évtizedes munkásságom során számos figyelemre méltó dolgot fedeztem fel.

Tovább a cikkhez >>
10 érdekesség a méhekről
Mindig csodálattal gondolok szorgos kis munkatársaimra, nemcsak azokon a napokon, amikor együtt dolgozhatok velük. Szeretnék Önnel megosztani néhány érdekességet a méhekkel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez >>
A méhcsaládok életciklusa
Korábban már írtam a méhek fejlődéséről és arról a csodálatra méltó szorgoskodásról, amely már születésüktől kezdve megfigyelhető. Most egy másik megközelítésből szeretném bemutatni kis munkatársaim életét.

Tovább a cikkhez >>
Kell-e félnünk egy közelünkbe telepedett méhrajtól?
Ijesztő lehet egy nagy fürtbe tömörülő, zümmögő méhraj látványa, amely ép valakinek az udvarába, utcájába vagy valamilyen forgalmas helyre telepedett le. Mivel az ember attól fél a leginkább, amiről keveset vagy semmit nem tud, hasznos lehet többet megtudni erről a jelenségről.

Tovább a cikkhez >>
A méhcsalád tagjai: A méhkirálynő
Mit kell tudnunk a méhcsalád legfontosabb tagjáról? Miben különbözik a méhanya a család többi tagjától? Hogyan képes a méhkirálynő több tízezer méhet irányítani?

Tovább a cikkhez >>
A méhcsalád tagjai: A dolgozó méhek
Milyen különleges képességekkel rendelkeznek a dolgozó méhek? Hány dolgozó méh lehet egy méhcsaládban? Mit érdemes tudni róluk?

Tovább a cikkhez >>
A méhcsalád tagjai: A hím, azaz here méhek
Mit érdemes tudni a here méhekről? Miben különböznek herék a dolgozó méhektől? Hogyan termékenyítik meg a hímek a méhkirálynőt?

Tovább a cikkhez >>
Hogyan készítem fel kis munkatársaimat a telelésre?
Valójában a méhek már az akác virágzása után elkezdenek a készülni télre. A méhész egyik alapvető feladata, hogy segítsen nekik ebben, hiszen ez közvetlenül befolyásolja a méhek túlélését, a család állapotát, valamint munkaképességét a következő szezonban. Hogyan segítünk a méhcsaládoknak mi, méhészek felkészülni a télre?

Tovább a cikkhez >>
Hogyan lettek a vadméhekből kis munkatársak?
Hogyan született meg évezredekkel ezelőtt a méhek és az ember barátsága? Azért, hogy további érdekes és hasznos tudnivalókkal segítsem Önt a méhészeti termékek témájában, szeretném bemutatni kis munkatársaim, valamint csodás kincseik alkalmazásának történetét.

Tovább a cikkhez >>
Ősi eledelből terápiás eszköz - A jótékony hatások felfedezése
Mit is jelent az apiterápia és hol kezdték először alkalmazni a történelem során? Számos kultúrából maradtak fent olyan emlékek, amelyek a méhek kincseinek terápiás alkalmazásáról árulkodnak. A méz mellett a propoliszról is beszámolnak ókori írások.

Tovább a cikkhez >>
Kis munkatársaim elődjeinek története és az apiterápia fejlődése
Hogyan alakult tovább kis munkatársaim elődjeinek története és hogyan fejlődött tovább az apiterápia? Az elmúlt évszázadokban számos változás és fejlődés történt az ember és a méhek kapcsolatát illetően. Erről, valamint az apiterápia egyes történelmi vonatkozásairól szól ez a rész.

Tovább a cikkhez >>
Faodútól a kaptárig - avagy kis munkatársaim korábbi lakhelyeinek története
Ebben a részben újabb érdekességeket szeretnék Önnek bemutatni szorgos kis munkatársaim és a méhészet történetéből.

Tovább a cikkhez >>
10 érdekesség kis munkatársaim és a méhészet történetéből
Az alábbi összeállításban 10 érdekességet szeretnék Önnek bemutatni a méhek és az ember együttműködésének történetéből.

Tovább a cikkhez >>

Hegyi József, méhész, apiterapeuta